onsdag 12 augusti 2015

Annorlunda upplevelse

Hur kan det kännas att uppleva världen och skoldagen på ett annorlunda sätt?
Autism- och Aspergerförbundet har tagit fram ett häfte med skolnära övningar som ger elever som inte har autism möjlighet att prova på hur det kan vara att uppleva världen på ett annat sätt.
Häftet kan laddas ner (pdf). För mer information och nerladdning klicka här.

måndag 10 augusti 2015

Känslor och tecken

Via Språkbussen fick jag tips om Puffarna och känslopåsarna,en teckenapp med spel om känslor.

Filmer om funktionsnedsättning, syskon, kompis

UR:s "Du och jag"

10 juni 2015
Om att vara nära, i lek och bråk och under helt vanliga dagar. I fem små filmer skildras hur det är att vara syskon, att ha en riktigt kär vän eller att vara bästa kompis med en vuxen. Vi är med på utflykter, hemma vid köksbordet och på fritidsaktiviteter. Det handlar om längtan, oro, avundsjuka och kärlek. Att vara två.


Filmerna är tillgängliga till 30 juni 2018.


Länk till Du och jag programmen

Bildstöd som hjälp att förbereda besök i vården

Vårdguiden, vårdens informationssidor, kan man bland mycket annat läsa ett reportage med Gunilla Thunberg. Reportaget handlar om att använda bilder i vården, hur bilder kan vara till hjälp för att förklara och lugna barn inför olika undersökningar. Direktlänk till reportaget här. På sidan finns även länkar till mer information om barn i vården.
Där hittade jag bl a en länk till Den kulturella hjärnan. "Kultur och miljö påverkar vår hjärna och därmed hälsa, välbefinnande och lärande. Här samlas kunskap om vad det kan betyda för hälsovård, rehab och undervisning. För professioner, beslutsfattare och intresserade."

Appar för kommunikation

DART i Göteborg har jobbat med ett projekt Appar för kommunikation, här hittar du information om projektet och länkar till filmade föredrag från slutrapporteringen.
I projektet har de tagit fram en webbsida. "Webbsidan är framtagen för att hjälpa till att hitta information kring appar som stöd för kommunikation, tid och planering. Här kan du söka efter, bläddra och själv tipsa om appar du tycker är bra." Direktlänk till sidan: Appar som stöd. Förutom apptips finns där också tips om tillbehör, hur man kan anpassa telefonen eller plattan, t ex tips om alternativa styrsätt. Man kan också själv tipsa om appar man tycker är bra.


Kom ihåg att kolla blogglistan till vänster här på sidan, där finns uppdaterade bloggar om bl a appar.