onsdag 1 december 2010

KAT-kit

KAT-kit kan användas som ett visuellt kommunikationshjälpmedel när man behöver samtala om känslor och tankar.
KAT-kit "...ger individen stöd att bättre förstå sina egna tankar och känslor samt utvecklar hans/hennes förmåga att kommunicera med andra." Citat från KAT-kits hemsida, klicka här för att läsa mer.

25 kommentarer:

 1. Och vem använder Kat-kitt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kanske lite sent men bättre sent än aldrig!
   Jag använder Kat-kit som hjälp att strukturera och sortera känslor få fatt i förstå, och som hjälp att vidare förstå och samspela med andra.Ett helt otroligt bra hjälpmedel fast min erfarenhet har visat att det passar utmärkt för vuxna ochså kanske bara namnet som först skrämmer.
   Kanske det just är det enkla med detta matrial som är självläkande i sin egen process som gör att det blir svårt för användaren att ta till sig och våga tro på.
   Vi kanske först måste ha ett fungerande känslospråk och hjälp att hitta det, innan vi kan utveckla förmågan att förstå och samspela med andra.Tala är silver ,synliggöra är guld. Cessan aktiv kat-kit användare

   Radera
  2. Med användaren menar jag oss som presenterar matrialet ,alla som jag gjort det med har endast lämnat positiva reaktioner.

   Radera
  3. Tack för kommentaren, det är aldrig försent! Bara att fylla på! /Mvh Marianne

   Radera
  4. Jag har också fått positiv respons!

   Radera
 2. Cortex håller utbildningar om materialet och utbildningarna är öppna för alla. Den målgrupp de själva nämner är pedagoger och föräldrar, eller den som kan ha hjälp av ett visuellt material som komplement till samtalet.
  Personligen tycker jag materialet är en tillgång på förskolor och skolor för att underlätta samtal om abstrakta ämnen som t ex känslor, vilket för många barn är svåra ämnen.
  Man får köpa materialet utan att gå utbildningen (manualen som hör till är väldigt bra), men även materialet kostar en hel del och jag tycker inte att en enskild förälder ska behöva köpa det.
  Även andra som samtalar med barn kan ha hjälp av materialet, t ex de som jobbar inom barnhälsovården, barnpsykiatrin, barnmedicin eller barn- och ungdomshabiliteringen.
  (Se även inlägget 4/12).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Som enskild förälder så blir det en stor kostnad att köpa pärmen sant .Men om vi lyckas sprida tanken och metoden! Jag blev inspirerad av andra och fann en guldnyckel att använda hemma . Det resulterade i att jag gjorde ett eget matrial för hemmabruk som flitigt har använts tills jag bestämde mig att lära mig ännu mer.
   Nu ska jag gå kursen det ska bli så spännande!

   Bra sida du gjort förresten du gjort mycket att ta dela av tack

   Radera
  2. Jag läste Den kompletta asberger guiden Tony Attwood som inspirerade mig till det jag arbetade fram hemma som metod.

   Radera
  3. Tack själv för dina kommentarer! Roligt att du hittar sådant som intresserar och med kommentarer bidrar fler till att det blir ännu bättre! /M

   Radera
 3. Finns det någon Svensk utvärdering av materialet?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte kollat om det finns det så jag kan inte svara på det.
  Min personliga reflektion: Det är ju inte så lätt att veta vad som bidrar till utfallet när det gäller kvalitativa faktorer men det råder väl ingen tvekan om att visuellt stöd underlättar för många i olika sammanhang. Alltifrån schema med bilder och/eller text, bilder/foton som samtalsstöd, KAT-kit, samtalsmatta, ritprat mm. Men inte heller KAT-kit är ju något trollspö men klart värt att prova när det inte räcker med ord och när personen ifråga kan tolka bilder och verkar ha hjälp av bilder/symboler. Som med det mesta annat: det är individuellt och man får prova. Just vad gäller KAT-kit kan man ju också välja bland innehållet, vissa delar kanske passar bättre och andra mindre bra eller inte alls...

  SvaraRadera
 5. Men någon vetenskaplig artikel eller liknande, finns det?

  SvaraRadera
 6. Eftersom jag själv inte vet om det finns så har jag har skickat din fråga vidare till Cortex utbildning. Återkommer!

  SvaraRadera
 7. Jag har inte fått något svar från Cortex utbildning så tyvärr kan jag i dagläget inte svara på din fråga. (Eller kanske man ska tolka brist på svar som att det inte finns?)

  SvaraRadera
 8. Jat tycker dock att oavsett vetenskapliga studier så är materialt klart användbart i många situationer men något trollspö är ju inte detta heller...
  Används det av professionella utgår jag från att det finns kunskap om barn/ungdomar, om ev svårigheter och om "konsten" att samtala med barn/unga.

  SvaraRadera
 9. Vet du någon som arbetar med KAT kitt i kombination med Bornholmsmodellen?
  MVH

  SvaraRadera
 10. Vilken intressant fråga! Nej jag vet inte om någon har provat detta. Det är väl i sig ingen omöjlighet, det är vår fantasi som skapar möjligheter eller sätter gränserna för hur vi kan använda och kombinera material och metoder.

  Vad gäller evidens/vetenskapliga studier så har jag haft ett långt telefonsamtal med en av personerna på Cortex. Hon skulle skicka mig en artikel som berör detta men den har inte kommit. Jag ska gå KATkitutbildningen när den kommer till Luleå så då får jag möjlighet att ställa mer frågor. /Mvh Marianne

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Har du gått kursen?
  MVH

  SvaraRadera
 12. Ja jag har gått kursen och fick många idéer hur jag kan använda materialet. Tänkte också på många av de barn jag mött där jag skulle haft hjälp av materialet. /Mvh Marianne

  SvaraRadera
 13. Den här är värd att läsa!

  Kommunikationsstöd för personer med autism
  Pia Stalbohm


  http://www.malmo.se/download/18.72bfc4c412fc1476e02800064817/Kommunikatonsst%C3%B6d+f%C3%B6r+pers+med+autism_PS.pdf

  SvaraRadera
 14. Tack för tipset! =)
  Den ska jag skriva ett inlägg om och länka till.

  SvaraRadera
 15. Det finns en grupp med KAT kit entusiaster på Facebook. Välkomna!

  SvaraRadera
 16. Är du inloggad när du söker gruppen?
  Vi har övergått till att vara ett slutet privat sällskap med KAT kit som passion. MVH

  SvaraRadera

Tack för att du skriver en kommentar!