Här samlar jag tips om specialpedagogiska frågor, rättigheter, funktionsnedsättning, kommunikation, AKK, stödinsatser, skolan... Bloggen fylls på allteftersom. Du får gärna komma med förslag till innehåll! Enklast hittar du inlägg om ett visst ämne genom att klicka på en rubrik i högerspalten.
söndag 28 augusti 2011
fredag 26 augusti 2011
Boktips: Pojkarna, om Angelmans syndrom
POJKARNA en berättelse om två utvecklingsstörda bröder av Anders Hansson, Instant Book AB 2010
Anders Hansson är pappa till två pojkar med Angelmans syndrom som i boken beskriver sin familjesituation. Hur han och Elisabeth kom över chocken som drabbade dem två gånger för att sedan komma tillbaka och skapa ett bra liv för sina söner. Parallellt med detta har de jobbat hårt för att vara bra föräldrar åt dottern Emelie som är frisk.
Mårten Kyllerman, docent på Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus i Göteborg skriver om boken:
”I en rafflande bladvändare på 200 sidor refererar Anders Hansson den största matchen i sin familjs liv. En tröstebok för många i liknande situation. En instruktionsbok för alla som arbetar med funktionsstörda barn och ungdomar. Läs boken”
Länktips
"Lek och aktivitet vid datorn" från Resursverksamheten Barn- och ungdomshabiliteringen Lundbystrand Göteborg och Södra Bohuslän innehåller många länktips till program och spel men även lite tips om inställningar man kan göra för att underlätta datoranvändning.
Barnböcker
Slår härmed ett slag för barnboken. Har av någon anledning alltid gillat barnböcker och har svårt att skiljas från dem. Största delen av barnens bokbestånd finns kvar därhemma. Barnböcker berikar, hjälper barnen att erövra och utveckla språket. Fler skäl till att jobba med barnböcker finner du i 17 skäl för barnboken som Barnboksakademin har gjort. Mer att läsa om barnböcker finns på Barnboksbiblioteket, klicka här. Där finns bl a boktips, även teckenböcker.
Bild från: http://sessan.squarespace.com/inlagg/2007/2/12/tio-lskade-klassiker.html |
"Böcker ska blänka som solar
och gnistra som tomtebloss.
Medan vi läser böckerna
läser böckerna oss.
Kan böckerna läsa människor?
Det kan de förstås!
Hur skulle de annars veta
allting om oss?"
Av Lennart Hellsing.
Från kontakt till kommunikation
Finska Paunet har mycket bra information och också enkla spel. Där finns också följande skrift med information och bilder som kan underlätta möten, pdf.fil att ladda hem.
Deras egen presentation:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)