torsdag 15 september 2011

Lästips: Bryta om


Jag har läst: 

Bryta om. 

Recensionen nedan har jag inte skrivit själv, jag hittade den på en bokblogg, Club Kobo, klicka här. Tänkvärd bok. En roman visserligen men liknande fall dyker upp lite då och då i nyheterna och vad värre är, det finns förmodligen många som inte upptäcks. Ni som jobbar i förskolan och skolan - läs den! Åsa Anderberg Strollo

"Så hemskt får det inte vara" 
"Bryta om" är en ohygglig skildring av 16-åriga Minnas liv. Hon har ingen att vända sig till och ingen ser hur hon har det. Minna lever med sin psykiskt sjuka mor i en halvtom lägenhet full med ohyra. Ändå bestämmer sig Minna för att börja på gymnasiet och satsa på en framtid. Det fungerar naturligtvis inte eftersom hon hela tiden måste ta hand om mamman och lugna grannar och hyresvärdar. I skolan tvingas Minna stjäla mat i bespisningen för att överleva. Hon kan inte delta i klassfester, eftersom hon inte har något att bidra med.


Minna försöker in i det sista hålla skenet uppe och verka som om hon levde ett "normalt" liv. Minnas far har lämnat familjen och lever nu med en ny kvinna och nya barn. Vi möter honom i tillbakablickar, där hans egoism och kallsinne skär i hjärtat. Minna har ingen. Det finns visserligen en kille, Eddie, som Minna träffar ibland. Han bor i en rivningslägenhet utan el och värme. Och någon trygghet för Minna utgör han knappast.


"Bryta om" drabbar läsaren som ett knytnävsslag i sin ohyggliga realism. Man försöker intala sig att det bara är en roman, men det hjälper inte. Åsa Anderberg Strollo är en så fullfjädrad och skicklig debutant att ingen kan värja sig. Man måste läsa vidare, hur svårt det än är.
Och "Bryta om" bör också läsas av ungdomar, som har det svårt och, framför allt, av vuxna som har med ungdomar att göra
.

Maria Meurling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skriver en kommentar!