onsdag 17 oktober 2012

Skolappar

Allt fler frågar om tips på bra appar och det är nästan omöjligt att hänga med i den snabba takt som utvecklingen går. Skolappar är en ganska ny sida där appar till ipad och android, recenseras. Titta in och se om du hittar vad du söker.
Vill du ha fler tips på app-sidor så kan du klicka på "appar" bland etiketterna till höger och leta i blogg- och länklistorna till vänster

Bildstöd och kommunikation

Många av de barn som jag träffar i mitt jobb har god hjälp av bildstöd. Bilder kan vara ett mycket värdefullt komplement när kommunikationen brister. Bilder är dock inget som per automatik fungerar som stöd, man behöver hjälp med att ta till sig bilderna som ett kommunikativt/kognitivt verktyg.
 I inlägget Nytt rutinschema i bloggen M som i underbar delar Matildas mamma med sig av sina erfarenheter av bilder och bildstöd. Läs! Och när du ändå är inne i den bloggen - läs även andra inlägg, t ex ett inlägg som en gästbloggare har skrivit, Hon kunde faktiskt inte säga orden.

Tack till er som delar med er av era erfarenheter! Det kan vara till hjälp för många andra.

/Marianne

PS: I min blogglista till vänster kan du se när det kommer nya inlägg till M som i underbar - senast uppdaterade blogg är högst upp.   DS

fredag 12 oktober 2012

Förvärvad hjärnskada

Häromdagen fick jag ett mail från Cristina Eklund och jag har gjort det enkelt för mig och publicerar så gott som hela mailet, Cristina får berätta själv:
Jag heter Cristina Eklund och arbetar som specialpedagog vid Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala. Jag arbetar i ett team för barn och ungdomar med förvärvad hjärnskada t ex hjärntumör, stroke eller traumatiska olyckor.
Jag har skrivit tre pedagogiska böcker för denna elevgrupp och denna vecka kom min fjärde bok. Jag tycker många gånger att detta är en bortglömd elevgrupp som har mycket speciella behov.
Mina böcker:
"Metodhandboken- pedagogiskt stöd för elever med förvärvad hjärnskada"- ges ut av Barncancerfonden och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.
"Att se sina framsteg- efter förvärvad hjärnskada" -ges ut av Hjärnskade förbundet Hjärnkraft.
"Att samtala med klasskamrater och syskon- efter förvärvad hjärnskada" -ges ut av Hjärnskade förbundet Hjärnkraft.
Min nya bok:
"Inez slänger döden i Fyrisån" En påhittad historia med många sanningar. En bok som handlar om en flicka som får hjärntumör, hennes rädsla för döden och vänskap till Mårten. Längst bak i boken finns diskussionsfrågor. Boken ges ut av förlaget Kikkuli
Tack för ditt mail Cristina!
Här är lite mer information om de två senaste titlarna.

Att samtala Information från Hjärnkraft: 
Att samtala - med klasskamrater och syskon till barn med förvärvad hjärnskada” av Cristina Eklund är ett informationsmaterial om de vanligaste kognitiva svårigheter som ett barn eller ungdom kan få i efterloppet till en förvärvad hjärnskada. Materialet består av ett antal svårigheter presenterade med bilder tillsammans med en rubrik, allt samlat på en CD-skiva. Till materialet finns en lärarhandledning med kort information om olika svårigheter som är vanliga efter förvärvad hjärnskada, förslag på diskussionsfrågor och hur man som klasskamrat eller syskon kan hjälpa till.
Beställes hos Hjärnkraft, länk ovan.

Inez slänger döden i Fyrisån
Från bokens presentation hos bokförlaget Kikkuli:
"Inez, en 14 årig tjej, får helt oväntat beskedet att hon har en hjärntumör. Inez känner plötsligt dödens närvaro som en stor sten inombords. På sjukhuset delar hon rum med Mårten som också har en hjärntumör."
Mer information och beställning hos Kikkuli, länk ovan.

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om de två andra böckerna, det inlägget hittar du här.

torsdag 11 oktober 2012

Material om ungdomar för ungdomar, med teckenstöd

Från Teckenhattens presentation: "Med materialet Skills vill de locka till kommunikation, ökad läsförståelse, samtal om känslor, reflektion kring berättande och mycket mer.Hela materialet Skills handlar om fritidsaktiviteter och innehållet ger många tillfällen till samtal och tankar och förhoppningen är också att inspirera ungdomar till ett eget berättande.

Hela materialet har stöd av tecken."

Läs mer på Teckenhattens sida.