söndag 15 april 2012

På TV 4 för en stund sedan och så svtplay

"Mitt barn är smartare än jag"
Amerikansk dokumentär från 2010. Om barn som har högre IQ än sina jämnåriga. Här träffar man barn i åldrarna tre till femton år och deras familjer. Walker kunde redan vid tre års ålder allt om olika bilmodeller och sjuåriga Pranav har en högre IQ än vad Einstein hade. I programmet berättar bland annat föräldrar om både glädjen och problemen med att uppfostra ett extraordinärt barn.


Utreda eller inte utredas, det är en fråga som särskilt en av mammorna funderar över i programmet. 3-årige sonen genomgår ett begåvningstest och får 138 IQpoäng. Jaha. Sedan då? Vad innebär det för en 3åring?
I programmet medverkar bl a en väldigt konstnärlig tjej, Autumn de Forest, som målar och har utställningar, säljer tavlor för tusentals dollar/st, men hon har B i bildbetyg. Hennes egen motivering var, enligt mamman, att hon" ville vara som alla andra". Och vad innebär det kan man fråga sig?  
David Palmer, Ph D, uttalade sig i programmet och sa bl a att skolorna inte är anpassade för begåvade barn. 


I en del länder har barn med specialbegåvning rätt till specialpedagogiskt stöd i skolan och visst kan de väldigt begåvade barnen utgöra en stor utmaning för skolans pedagoger. Det är inte alltid så lätt att ge utmaningar och rätt stöd om eleven kan mer än man själv kan. Oavsett begåvningsnivå har man rätt att få utvecklas utifrån de egna förutsättningarna men det är viktigt att också beakta helheten. Det räcker inte i alla lägen att vara begåvad inom ett väldigt smalt område, och det är en balanserade pedagogisk utmaning att göra skoltiden intressant även för "smarties".


******************************
För en vecka sedan såg jag En mammas kamp för ett autistiskt barn. Den finns i skrivande stund, tillgänglig på svtplay. Se den!
Läs om Tito som medverkar i programmet, klicka här. Om Titos mamma Soma och Halometoden kan du läsa här.


Tänkvärt program! Vad ska vi ta till oss för lärdomar av detta? Fullärd blir man aldrig, det är ett som är säkert. Och att det inte finns enkla svar på många av livets frågor är också säkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skriver en kommentar!