onsdag 29 juni 2011

Boktips, Eskil, Downs syndrom

Eskil, riddaren av syrénbersån.
Tror att jag tycker om denna bok... (har alltså inte läst den än).
Eskil : riddaren av syrenbersån (pocket)

Från bokus.com:

En berättelse befolkad av personer som kliver rakt in i hjärtat

Hon kom från Hatt-Olles, stugan i backen, och hade tre äldre bröder: Karl-Gunnar, Karl-Ivar och Karl-Gösta. Helt följdriktigt blev syster Astrid en Karl-Astrid i folkmun. Karl-Astrid är gift med Bernhard, som kommit som en stormvind från havet med en ljungkvist surrad vid masten. Nu väntar de sitt första barn, ett gott stycke upp i fyrtioårsåldern. Det här med barnen har varit deras olycka. Nio missfall genom åren - eller snedresor som kvinnorna kallar det.

Karl-Astrid var förvissad om att det skulle bli en pojke. Det var helt klart en gosse som for runt därinne i hennes mörka universum. Hon hade förstå stickat till gossen, omgång efter omgång. Hon hade sytt en sjömanskostym. Han skulle heta Birger, efter farfar ute i skärgårdshavet.

Det blir ingen Birger. Det föds en liten pojke som är mongoloid, som det heter på femtiotalet. Sjukhuset vill tvinga Karl-Astrid och Bernhard att lämna pojken på ett hem, där han ska få det så bra. Men Karl-Astrid vägrar. Hon ger gossen namnet Eskil och tar med honom hem. Spelet kan börja!

Länk till bokus.com

Ninjakoll

Ninjakoll 1 - nu med språkval och tolkning

Artnr: 5011
Bild på Ninjakoll 1 - nu med språkval och tolkning
Ninjakoll är ett läromedel om vad det innebär att ha en utvecklings- störning. Den riktar sig i första hand till ungdomar (från 13 år och uppåt) med lindring utvecklings- störning. Med engelsk eller svensk text eller med teckenspråk eller syntolkning. Ninjakoll är resultatet av ett samarbete mellan FUB:s Stiftelse ala, Riksförbundet FUB och U.N.G (Ungdom, Nätverk. Grupp), en enhet inom habiliteringen i Stockholms läns landsting. Läromedlet har finansierats av Allmänna Arvsfonden och Specialpedagogiska Institutet. (Moms tillkommer på Ninjakoll)

Pris: 650 SEK

För beställning, klicka här. 

 

 

Ninjakoll 2
Artnr: 5002
Bild på Ninjakoll 2
Ninjakoll 2 – Livet efter skolan, har fokus på framtiden. Det handlar om arbete, utbildning, bostad och fritid för ungdomar med lindrig utvecklings- störning eller andra intellektuella funktions- nedsättningar som vill förbereda sig för livet efter gymnasie- särskolan. DVD-delen/filmerna är ett läromedel som riktar sig direkt till ungdomarna och medverkande är ungdomar som själva lever med funktionshindret. Till filmerna finns en lärarhandledning som ger konkreta tips om hur man ytterligare kan bearbeta informationen i filmerna. Genom litteratur- och materialtips, diskussionsunderlag, exempel på tydliggöranden och värderingsövningar. Filmen om Arbete och Utbildning är 45 min. lång och filmen om Bostad och Fritid är 35 min. På menyerna kan man välja att se varje film i sin helhet eller att se olika avsnitt. Till filmerna finns en lärarhandledning som ger konkreta tips om hur man ytterligare kan bearbeta informationen i filmerna. Genom litteratur- och materialtips, diskussionsunderlag, exempel på tydliggöranden och värderingsövningar. Med engelsk eller svensk text eller med teckenspråk eller syntolkning. (Moms tillkommer på Ninjakoll)

Pris: 850 SEK
För beställning, klicka här.

Teckentemakartor

Om man inte vill tillverka egna teckentemakartor så finns det att köpa färdiga. Teckenförlaget i Bromma har många olika teman att välja på. Klicka här.


Landskrona Vision AB säljer också färdiga teckentemakartor, klicka här för att komma till deras sida. Gå vidare till Produkter.

Du hittar mer än teckenteman hos båda, t ex böcker med tecken, filmer.

Alfabets-och sifferkartor med tecken i olika utförande kan du skriva ut gratis från BAMs sida, klicka här.
 

Ågrenska

Från deras sida:
"Ågrenska är ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta diagnoser och en unik mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar, deras familjer och professionella"

"Kompetens botar maktlöshet"

Stora stranden på Ågrenska. Foto
"Ågrenska bedriver verksamheter utifrån ett helhetsperspektiv för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning deras familjer och professionella som möter barn och familjer."



"Vi vill verka som en kreativ och utvecklande mötesplats mellan behov och kunskap. Vi vill också bidra till människors möjligheter att bemästra sin vardag och leva ett så gott och självständigt liv som möjligt."
Länk till Ågrenska, klicka här.

Ågrenska publicerar också Nyhetsbrev, sammanfattningar om olika sjukdomar/syndrom utifrån föreläsningar de haft. För att komma direkt till Nyhetsbreven, klicka här.

Bloggtips

Titta gärna in på en annan blogg, Alternativ kommunikation. Det är en logoped som bloggar och samlar bra och intressanta lästips. Rekommenderas!
Sidor (engelsk text) för barn/ungdomar som behöver bildstöd för att lära och kommunicera. Här finns nyheter, väder, roliga historier, chatt...    Synd de inte finns på svenska men något att jobba för!

"The Askability website was inspired by The Children's Society Solihull branch, after watching children at their project misunderstand the news about the war in Iraq. They decided that there was a need for a website which was presented entirely in symbol to enable children with learning disabilities to become informed about ongoing current affairs and also create a central forum for children to express their views and opinions. Below are more details about the people involved in making the Askability website become a reality."

Klicka här för att komma till sidan.

Tack igen kära Kina för tipset!

Ovanliga diagnoser, informationssidor fr Socialstyrelsen

"I Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser finns information om sjukdomar eller skador som finns hos högst 100 personer per miljon invånare och som leder till omfattande funktionsnedsättning."

Mitt jobb på habiliteringen innebär att jag kommer i kontakt mer många olika funktionsnedsättningar och en sida som är bra naär vi behöver hitta information om de mer ovanliga diagnoserna är denna sida från Socialstyrelsen.

Infoteket i Uppsala

Infotek om funktionshinder
På den här webbplatsen hittar du tips om litteratur och kurser. Här finns nästan 100 faktatexter om funktionsnedsättningar. Det finns också information om var du kan få hjälp och om samhällets stöd och insatser. Du har möjlighet att ställa frågor till experter där du får personliga svar.
Infoteket om funktionshinder är till för dig som har en funktionsnedsättning, är förälder, anhörig eller arbetar med barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättningar i skola eller annan verksamhet. 

Du kan ställa frågor, komma till npf-portalen (om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och mycket mer.
Infoteket ligger i Uppsala så vissa delar är fram för allt aktuella för de som bor där, men oavsett var man bor hittar man mycket intressant och alla kan få svar på frågor.

Boktips, språkutveckling och språkstörning

Bokmalen stjäl förslag!

Varje månad rekommenderar Infotekets personal 3 boktitlar ur Infotekets hyllor. Jag hittade många intressanta boktips där! Jag kommer att "knycka" dem och då och då lägga in fler boktips. Är man en bokmal så är man!
Det tidiga språkbadetDet tidiga språkbadet av Rigmor Lindö. 2009

Hur erövrar barn i samspel med sin omgivning sina språk och sin förståelse för skriftspråkets funktioner? Bokem betonar betydelsen av att barn från första levnadsdagen får en rik och varierad språklig stimulans i lustfyllda sammanhang.

Riktar sig främst till personer som arbetar med barn i förskoleåldrarna.
Finns bl a hos Adlibris.



Barn i början - språkutveckling i förskoleåldern : Barn i början - Språkutv
Barn i början. Språkutveckling i förskoleåldern. Monica Westerlund.


Vill du veta hur barn utvecklar sitt språk och vad man kan göra för att stimulera språkutvecklingen? Författaren ger tips på olika praktiska övningar i anslutning till de olika avsnitten i boken.

Boken finns hos Adlibris.


Språkstörning i kombination med flerspråkighet.
Eva-Kristina Salameh. En informationsskrift från Afasiförbundet/Talknuten, Riksförbundet DHB och Språkens Hus, 2008

Skriften vänder sig i första hand till föräldrar och andra närstående.

För att komma till Infotekets övriga månadstips på litteratur, klicka här. I vänstermarginalen på sidan hittar du dem.

Om Gymnasiesärskolan

Den framtida gymnasiesärskolan - en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning

SOU 2011:8
Omslag Gymnasiesärskoleutredningens betänkande
Utgiven:31 januari 2011
Typ:Statens offentliga utredningar (SOU)
Avsändare:Utbildningsdepartementet
Gymnasiesärskoleutredningen

Sammanfattning

Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med utvecklingsstörning.
Utredaren har undersökt hur gymnasiesärskolan fungerar i dag och har skrivit förslag om hur den ska bli bättre. Utredningen har också skrivit om hur särskild utbildning för vuxna (särvux ) ska vara i framtiden.

Hela utredningen finns att ladda ner. För att komma till regeringens sida, klicka här.

måndag 27 juni 2011

Tips om Tecken som AKK

Lättsam information om TAKK, Tecken som AKK, klicka här.

Varför ska man teckna till barn? Läs vad Irene Johansson svarar. Klicka här.


Från Hatten Förlag:
Lilla boken om tecken är en lättsam och inspirerande bok för dig som vill veta mer om hur och varför man använder TAKK, Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.
Boken innehåller fakta om TAKK, tips för att komma igång och fortsätta med tecken och massor av inspiration för att skapa en tecknande miljö. Med tecken kan du hjälpa ett barn med dess språkutveckling. Genom att tala och teckna samtidigt förtydligar du det du säger och samtidigt ger du barnet ett verktyg för att själv kunna uttrycka sig tidigare.
För att komma till beställning, klicka här.

Mera teckensånger

Tittade in på bloggen "ett nytt liv" idag och såg att Anna samlat flera barnsångfilmer med tecken från YouTube. Klicka här om du vill kolla!

Tack till dig Anna!

Om du vill hitta ännu fler teckensånger - leta på YouTube!

   

torsdag 23 juni 2011

Om förvärvade hjärnskador

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft har mycket intressant information.
Deras presentation:
En intresseorganisation för människor med förvärvad hjärnskada och deras närstående. Hjärnkraft verkar för en effektiv rehabilitering och för att minimera konsekvenserna av förvärvade hjärnskador.

Vi vill öka kunskapen om förvärvade hjärnskador och dess konsekvenser. Vi stöttar personer med förvärvad hjärnskada och deras närstående

"ETT LIV SOM RÄDDAS SKA OCKSÅ LEVAS"

Under fliken Informationsmaterial kan man beställa en del material:

Att se sina framsteg vid förvärvad hjärnskadaAtt se sina framsteg efter förvärvad hjärnskada Häftet är ett skattningsmatrial som bygger på Cristina Eklunds; specialpedagog vid Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala, långa erfarenhet.

Cristina har under många år träffat barn & ungdomar med förvärvad hjärnskada. I detta arbete har hon sett att barnen & ungdomarna ibland haft svårt att se sina framsteg. Det har resulterat i att Cristina arbetat fram och använt ett skattningsmatrial för att kunna utvärdera förmågor och funktioner som kan ha påverkats av skadan.
Kostnad 85kr/st, porto tillkommer.

Klicka här!

Metodhandbok - pedagogiskt stöd för elever med förvärvad hjärnskada Metodhandbok, pedagogiskt stöd för elever med förvärvad hjärnskada.
Denna bok skriven av Cristina Eklund vänder sig till lärare och annan skolpersonal och kan användas när en elev drabbas av förvärvad hjärnskada. Skolpersonalen saknar ofta kunskap och erfarenhet av elever med förvärvade hjärnskador. Det kan medföra problem, frustration och onödig arbetsbelastning och kanske sämre villkor för den elev det gäller.
Beställ från Hjärnkraft. Max två ex/person kostnadsfritt, debiterar endast porto.

För att komma till informationsmaterial hos Hjärnkraft, klicka här.

onsdag 22 juni 2011

App med Widgitsymboler

Jag har en studiekamrat, Kina Olsson, som är en stjärna på det här med att hitta intressanta länkar på nätet. Mycket av det jag lägger in i denna blogg kommer till min kännedom via henne. Tipset nedan har jag stulit rakt av från Kinas inlägg i AKKgruppen på Face book, en grupp för alla som arbetar med AKK.
Tusen tack till dig Kina och alla andra som bidrar med intressanta tips!

App med Widgitsymboler; Scene and heard är en ny app för IPad med kommunikationsstöd och som innehåller hela Widgits symbolbas! Läs mer här: http://www.widgit.com/products/third_party/scene_and_heard/index.htm

Led by Rebecca Bright, a speech and language therapist, and Swapnil Gadgil, an ex-telecom professional, tboxapps combine the expertise of therapy and telecom to provide a unique partnership for delivering effective communication tools on mainstream technology.

Leksak som hjälper barn att prata

Från DART i Göteborg: Leksak som hjälper barn att prata, klicka på bilden för att se nyhetsinslaget.

Tecken via webben

Ca 2000 ritade tecken finns nu att beställa som webbaserad tjänst.
För mer information och beställning, klicka här.

Om symboler, bilder.

Daves kommunikasjonssymboler

Här finns mycket att läsa om symboler och bilder, texten är på norska. Klicka här.
Kanske ger en del idéer.

Widgit PECs

tisdag 21 juni 2011

Nytt bildprogram



SymPrint det nya enkla programmet som gör kommunikationskartor, överlägg till samtalsapparater, skyltar, scheman, läxuppgifter och mycket mer. Programmet ser ut och fungerar precis som de program du redan använder i Windowsmiljö och är därför lättare för dig att komma igång med. Läs mer, klicka här.

Teckenutbildning


Teckenspråkslärarna på Birger Sjöberggymnasiet har nyligen arbetat fram ett läromedel i teckenspråk för nybörjare. Teoriboken med den tillhörande dvd:n har blivit så populär att den nu säljs till skolor över hela landet.
– Många elever är glada över att få ha en riktig lärobok i stället för stenciler och mappar med lösa papper i, säger Anna Siggelkow, som är lärare i teckenspråk. '

Läs mer, klicka här!  

Med Kommunikation i sikte


Läs mer om Kommunikation i sikte, sociala nätverk som modell för samverkan och utveckling av samspel och kommunikation. Klicka här.

Materialet, ett utbildningspaket om socialt nätverksarbete kring barn, unga och vuxna med komplexa kommunikativa behov, kan beställas från FUB, klicka här.


torsdag 9 juni 2011

Skrifter från Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har tagit fram fem kunskapssammanfattningar om barn som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa. Skrifterna vänder sig till personal i förskola och skola. Författaren svarar själv för innehållet.

Barn som tänker annorlunda - Barn med autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd 
Länk, klicka här.


Barn som utmanar - Barn med ADHD och andra beteendeproblem 

Länk, klicka här.


Blyga och ängsliga barn.
Länk, klicka här.









Ledsna barn.









Barn som utsätts för fysiska övergrepp.
Länk, klicka här.









Artikel från Socialstyrelsen och fler litteraturtips i ämnet hittar du här.

måndag 6 juni 2011

Matematik och svårigheter

Matematiksvårigheter är ett ganska utbrett problemområde. Ska fylla på detta inlägg allteftersom jag hittar sidor om detta. Som alltid så får ni själva bedöma innehållet, jag har ingen möjlighet att testa allt, särskilt inte när jag inte jobbar i klassrummen. Men kommentera gärna! Kanske någon har provat bra/mindre bra program, har tips att dela med sig av.

Artikel av Ann-Louice Ljungblad, klicka här. (Obs, jag menar inte den nedladdningsbara e-boken, skrolla ner så kommer du till artikeln). Ann-Louice har skrivit en hel del böcker, finns hos internetbokhandlarna och Argument förlag som också har lite andra matteböcker.
      

Kognitivt centrum skriver mycket, och har kurser, om dyskalkyli. Klicka här.

Matteprogram finns bla hos Elevdata.

En sida från Finland (på svenska) finns här.

Hittade en länk till Mattekungen via Skoldatatekens sida

Resurscenter för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan, högstadiet, gymnasiet, klicka här.

Det får räcka så länge. Solen skiner!

Kommunikationskarnevalen

Ja den har varit och farit för detta år. Jag var inte där denna gång men hoppas på nästa år. Jobbar du med AKK så är konferensen mycket givande!

Årets tema var "AKK i ett livsperspektiv".
Lite att läsa från årets hittar du här.

Skoldatateken

bild med skoldatateksloggan
Titta gärna in på Skoldatatekens sidor, där finns mycket läsvärt och många tips, särskilt för alla som arbetar med, eller har, läs- och skrivsvårigheter. Klicka här så kommer du direkt till deras hemsida, sedan är det bara att klicka vidare.

Aktuellt om tecken

Nu finns BAMs tecken som app till androidtelefon, kostar 50 kr att ladda hem. Enkelt att hitta, tydligt och bra! Läs mer genom att klicka här.

Uppdatering 7 till Bildbas Tecken finns att hämta, klicka här. Bildbas Tecken finns att få som app till iPhone.

Appar till iPhone

Har du en iPhone eller iPad så finns här tips på appar med specialpedagogiskt fokus. Det är Skoldatateket i Södertälje som sammanställt listorna.
Synd att det inte finns lika mycket till androider...

DART i Göteborg har gjort en förteckning över appar, läs här.

Kommunikationsträning


Tur i kvadrat
Art B060 


369 kr 





Ett kommunikationsspel med konkret och tydlig turtagning. Genom att synliggöra turtagningen får eleverna hjälp med att rikta sin kommunikation. Spelet erbjuder möjligheter att beskriva, att ställa och besvara frågor. I Koordinatspelet övar deltagarna sig att sortera och beskriva. I Bingospelet övas att ställa och besvara frågor.
Olika kategorier med bilder medger att spelet kan varieras alltefter deltagarnas olika intressen. Korten har illustrationer i färg, svart/vitt och med pictobilder.
Spelet passar barn, ungdomar och vuxna som kan ha svårigheter med samspel och kommunikation.
Tur i kvadrat kan spelas av 1-5 personer.
Innehåller 1 låda med 1 spelplan 350x350 mm, 4 st 210x210 mm, 68 kort (färg) 60x60 mm, 16 kort (sv/vitt) samt 64 kort (färg) 30x60 mm.
Författare: Gudrun Wikholm Wernquist, illustratör: Henry Svahn.
Pris exkl moms är 295 kr.
Tillbaka


För att komma till VARSAMs sida, klicka här.
Spelet hittar du i shopmenyn till vänster under "Lek/idrott & skola", sedan "spel"

En av mina studiekamrater från AKK-utbildningen, Kina Olsson, är en fena på att tipsa om intressanta sidor. Jag tackar och tar emot och samlar tipsen i bloggen. Tack än en gång Kina! 

Här kommer Kinatips:

PODD/PRAGMA - Pragmatisk Organiserad Dynamisk Display, Kommunikationsböcker, Gayle Porter. Gå in på www.podd.dk och läs mer, Översatt till danska av Emmy Kjelmann och Edda Medici, lyssnade på dem förra året på karnevalen. Finns även en del matnyttigt på www.handikram.dk , bla Idé böcker, Orientering i tid mm...