måndag 17 oktober 2011

Boktips: Tourette syndromTourette Syndrom / OCD


Ett tillstånd som karakteriseras av en mångflad varierande tics, såsom snabba grimaser, rörelser, ryckningar, ofta i kombination med läten. Orsaken till syndromet är okänd, men de anes vara organiskt och inte psykiskt betingande. De drabbar oftast pojkar i barnaåren och är som intensivast i tonåren och tidig vuxenålder. Kan avta med åldern. Innehåller klara inslag av tvångssyndrom, hyper beteende och kan ge koncentrationsproblem under skoltiden. Människor med Tourette uppfatts också som extra lekfulla, kreativa och fantasifulla om de får ett öppet bemötande.

Källa: Nationalencyklopedin

Om Mr. Tourette Och Jag

År av magiska ritual, tics, tvång och dubbelliv gavs ett namn och en ny möjlighet. Här berättar och gestaltar Pelle Sandstrak - med absurd humor och gravt allvar - om Normalitet, Onormalitet, Beteende, icke Beteende, om de märkliga åren fram tills han fick veta vad Det Märkliga var, och blev så frisk som jag vil bli. Han sa: Du ser ju för Normal ut för att ha Tourette? Jag svarade: Du ser ju för jäkla ful ut för att vara Normal.Ungdomsåren förvandlas till ett konstant tvättande och ett impulsivt beteende med oväntade ljud och avancerade ritualer. Familjen söker hjälp överallt, men ingen vet att sätta namn på beteendet. Pelle överlever ungdomsåren genom att vara bra på att ragga tjejer och spela hockey. Men innerst inne känner han sig som en jubelidiot, och självförtroendet, skolan och betygen försvinner bakom molnen tillsammans med fiskmåsar och flygplan.

I vuxen ålder drar Pelles annorlunda beteende honom ännu längre ner. Det tar timmar att tvätta sig, passera dörrtrösklar, ta på och av sig kläderna. Han slutar att tvätta sig och gå på toaletten, och tar istället kilometerlånga promenader för att gå bort sjukdomen. Han flyttar in i en gammal övergiven bil på ett fabriksområde, lever på revbensspjäll och juice. Misären fortsätter, månad efter månad.
Om Du vill veta mer om Tourette syndrom kan jag rekommendera att lyssna på Pelle. Det är intressant, roligt, gripande, lärorikt, en upplevelse helt enkelt. På hans hemsida kan du se var och när, han ska prata.
För att komma till Pelle Sandstraks hemsida, klicka här.
Pelle har en ny bok på gång, läs på hemsidan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skriver en kommentar!