måndag 31 oktober 2011

Boktips. Hjärnan

Den lärande hjärnan Adlibris skriver så här om boken:
ALLT LÄRANDE SKER I HJÄRNAN, och nyckeln till barns utveckling finns i hur hjärnan formas. Men hur går vi från kunskap om nervceller till undervisning i klassrummet? Vad beror svårigheter som dyslexi, dyskalkyli och bristande koncentrationsförmåga på? Varför har hjärnans mognad betydelse för tonåringars beteende? Hjärnan växer inte i ett vakuum utan måste förstås i sitt sammanhang.


Minnesforskaren Torkel Klingberg tar oss med på en vindlande färd genom hjärnans innersta delar och svarar bland annat på frågan varför människan blir smartare och smartare för varje generation.

Genom exempel från egen och andras forskning, och öden hämtade ur verkliga livet, visar Torkel Klingberg hur hjärnan påverkas av allt ifrån gener till stress, fysisk aktivitet och nära relationer.

Den översvämmade hjärnan : en bok om arbetsminne, IQ och den stigande informationsfloden Adlibris skriver: 
Informationsteknologins framsteg har gjort vardagen till ett myller av intryck och valmöjligheter. Den moderna västerländska människan ser till exempel lika många ansikten under en dag som cromagnonmänniskan gjorde under ett helt år. Hur har vi kunnat anpassa oss till denna enormt snabba förändring? Varför klarar vissa av det ökade informationstrycket bättre än andra?

söndag 30 oktober 2011

Boktips, Autism

Aspeflo om autism : kvalificerade insatser till barn och vuxna med autism i skola, gruppbostad och daglig verksamhetAspeflo om autism. Kvalificerade insatser till barn och vuxna med autism i skola, gruppbostad och daglig verksamhet. Av Ulrika Aspeflo.
Ulrika Aspeflo är logoped med lång erfarenhet av autism. Bokens genomgående tema är mänsklig kommunikation, varför det är så svårt för personer med autism men också hur viktigt det är att omgivningen förstår detta för att kunna hjälpa. Aspeflo ger förslag till pedagogiskt stöd i vardagen med konkreta exempel på observationer och kartläggning som kan ligga till grund för insatserna. Finns bla hos Bokus.

Boktips, autism och asperger

Litteratur om autism och aspergers syndrom, se Autism & Aspergerföbundets webbshop.
Här är ett tips:
En sked för morbror FredI "En sked för morbror Fred" berättas historien om hur det är att växa upp som lillasyster till en bror med autism och utvecklingsstörning. Det handlar om kärlek och hat, skam och skuld och känslan av att vara annorlunda. Men också om vägen vidare... Ord och Tanke 2007, 126 sidor.

AKKforum

På FaceBook finns ett forum om AKK:
För dig som jobbar med Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Klicka här.

Där finns mycket tips!

Mera appar

Från PappasAppar: "Utbudet med appar för barn har växt kraftigt de senaste åren, men det är först under 2010 som det har börjat komma många svenska barn-appar för iPhones och iPads. Tyvärr är det svårt att hitta appar av hög kvalité i App Store. Många appar är på engelska, innehåller reklam eller är av andra anledningar inte passande för svenska barn.
Eftersom jag och mina barn provar många olika appar så vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter. Förhoppningsvis kan jag vägleda andra föräldrar.
Av naturliga skäl så intresserar jag mig för appar som vänder sig till lite mindre barn (även bebisar). Då och då skriver jag även om appar och spel för äldre barn eller som lämpar sig för föräldrar."

På FaceBook finns ett diskussionsforum om "autismvänliga appar".
Diskussionsforum för alla som är intresserade av att använda appar som hjälpmedel till personer inom autismspektrat. Här kan vi tipsa varandra om bra eller roliga appar, diskutera användarvänlighet m.m. I dokumenten, som syns till höger på sidan, hjälps vi åt att samla på appar i olika kategorier som "Kommunikation", "Scheman", "Förskoleuppgifter" osv. Välkomna!

 
Ett av de senare inläggen där: (iPad)
En app för er som använder "the incredible 5 point scale", alltså en skala man kan använda för att uttrycka hur starka oro man har och vad som ska göras när man är på en 2:a eller en 5:a. Inte alltid så lätt att uttrycka med ord i stunden.
itunes.apple.com
Read reviews, get customer ratings, see screenshots, and learn more about Autism 5-Point Scale EP on the App Store. Download Autism 5-Point Scale EP and enjoy it on your iPhone, iPad, and iPod touch
Många appar är till iPad men det finns även tips för android.

Samtalsmatta

Samtalsmatta är ett bra verktyg för de som behöver visuellt stöd för att göra sin stämma hörd.

Från Habilitering&Hälsa:
Samtalsmatten är en matta som man fäster bilder på."Samtalsmattan är, precis som det låter, en matta, närmare bestämt en dörrmatta, som man fäster bilder på och som då blir ett utmärkt kommunikationsredskap. Samtalsmattan utvecklades på Stirling University i Skottland i slutet av nittiotalet för personer med kommunikationssvårigheter.
Målet var att skapa ett redskap som möjliggör val av samtalsområde, men också en möjlighet att ge uttryck för åsikter och känslor."


 Författare: Ulrika Ferm, Maja Sigurd Pilesjö, Maria Tengel Jöborn
I den här rapporten redovisas resultaten från ett projekt som bedrivits av DART (Kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionshinder i Göteborg) tillsammans med SÖK (Södra regionens kommunikationscentrum), FUB i Göteborg (Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) och SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten).
Boken och tillhörande film kan du beställa här.








Nu är Samtalsmatta till iPaden på gång, för mer inf klicka här.
 
Bilden från http://www.iriss.org.uk/talking-mats-ipad

Intressant utveckling! Tekniken är inte alltid det bästa men man ska inte vara rädd för att prova. Om det blir smidigare och är till hjälp så varför inte?

Barnvisor, svenska, engelska och norska

Från SingSang:
@playlist artworkKlicka på bilden för att lyssna på svenska barnvisor.
Här finns bilderna och sångtexterna till de svenska sångkorten.
 soundcloud.com
"My first song cards contains 39 children's songs."
Klicka på bilden för att lyssna på sångerna.
Fler sånger finns på norska.

Här kan du lyssna samt se bilder och texter, klicka på den du vill se så öppnas den.

fredag 28 oktober 2011

Faktablad med länktips

Habilitering och hälsa, Västra götalandsregionen, har sammanställt länkar till bl a barn och ungdomsprogram på internet, bildbanker med fria bilder på internet, ritprogram för att nämna några. Klicka här.

Här är några av länkarna som jag provat:
Bl a finns sammanställningen Tecken i datorn.
De tipsar också om Barn och ungdomsprogram på internet, bl a Barnbibblan. Där finns olika spel som t ex matchningsövningar med fotade och tecknade bilder, med tecken, bliss och pictogrambilder, lägesbegrepp, färger... 

Pratkort för iPad.

Från Timagine.se
 Bild och text från http://www.timagine.se/talking-cards/
Pratkort hjälper barn med särskilda behov att kommunicera. Pratkort är mycket lättanvänt, och är utvecklat för att särskilt kunna användas av barn med motoriska svårigheter. Pratkort fungerar utmärkt som komplement till teckenstöd och andra kommunikationssätt. 

Pratkort vänder sig till barn som är i början av sin kommunikation och ännu inte uttrycker sig med långa meningar.
Vill du veta mer om pratkort, klicka här.

Konferens: Specialpedagogen & Lgr 11

Specialpedagogen och Lgr 11

Matematik- och språkutveckling i den nya skolan
Den nya läroplanen ställer nya krav på undervisningen. Den här konferensen vänder sig till dig som har till uppgift att hjälpa elever i behov av stöd att nå de uppsatta målen. Som deltagare på konferensen får du lära dig praktiska metoder för matematik- och språkutveckling som gör att du bättre kan hjälpa eleverna att nå målen i den nya läroplanen.

Klicka på loggan ovan för mer information.

Främjar tecken som stöd läs- och skrivutvecklingen?

Rapport av Mats Persson:
Främjar det utvecklingen?
Läs- och skrivutveckling med svenska handalfabetet och tecken som stöd.
Etnografisk studie i förskoleklass.
Två grundskolor i Sverige har på försök under läsåret lärt sina elever det svenska teckenspråkets handalfabet till sina yngsta elever. Målet är och se om handalfabetet är till hjälp när eleverna ska lära sig läsa och skriva. När man ska lära sig räkna kommer fingrarna fram, varför kan inte samma fingrar användas när man ska lära sig ljuda, bokstavera och läsa? Läs mer om rapporten, klicka här (här kan du också ladda hem bilder med bokstäver och tecken).
Klicka här för att komma till rapporten.


Bild från http://www.spreadthesign.com/se/children/

torsdag 27 oktober 2011

Teckenmaterial

Om du vill göra eget material med bilder och tecken kan jag rekommendera Materialhatten från Hatten förlag.

Samma förlag bjuder på bilder med tecken för att t ex märka byrålådorna, klicka här.

söndag 23 oktober 2011

Bloggtips.

Vill tipsa om två bloggar som Annika A. Davidsson har. Annika arbetar på Elevhälsan i Umeå, är fil.mag i specialpedagogik och it-pedagog. Det finns väldigt mycket bra information i hennes bloggar. Läs!
Tidsenliga lärverktyg - Umeå kommun, så heter ena bloggen
Den andra bloggen är Kommunikation, läs- och skrivutveckling.

Dyslexi


Återigen har jag fått tips på intressant sida av Kina, tack för det! Den här gången handlar det om dyslexi. Hos Kod-Knäckarna kan du läsa om dyslexi och beställa material. Kod-Knäckarna presenterar sig så här: 

Välkommen till Kod-Knäckarna

Kod-Knäckarna är ett stöd för föräldrar till barn med läs- och skriv-svårigheter. Vi vet hur svårt det kan vara att se sitt barn kämpa med orden och bokstäverna och att inte veta hur man bäst kan hjälpa till.  På de här sidorna hoppas vi att du ska hitta många av svaren på dina frågor och även vägar vidare.
Hitta läsningen - omslag   

______

Svenska Dyslexiföreningen bildades 1989. Medlemmarna är i första hand personer som arbetar med barn eller vuxna som har grava läs- och skrivsvårigheter, till exempel lärare, specialpedagoger, logopeder, läkare och psykologer, men föreningen är öppen för alla. 
Föreningen arbetar för att
  • sprida kunskap och skapa medvetenhet om dyslexi/läs- och skrivsvårigheter
  • omsätta aktuell forskning i pedagogisk verksamhet
  • på olika sätt tillvarata läs- och skrivhandikappades intressen
  •  Tidningen kommer ut 4 ggr/år.

___________________
Omslagsbild av Läs&Skriv nr 3 2011Mer om dyslexi hittar man hos Dyslexiförbundet FMLS, en riksomfattande intresseorganisation för dem som har läs-, skriv- eller räknesvårigheter.

___________________

Välkommen till FDB -

Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn


På vår webbplats hittar du information om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.
Föreningen arbetar med stödverksamhet för föräldrar, bl.a. genom mejl- och telefonkontakt, studiecirklar och föreläsningar.

LÄSK-pärmen
 På föreningens sida kan du beställa eller ladda ner LÄSKpärmen.

Pärmen innehåller information om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Den tar upp kartläggning, åtgärdsprogram, engelskundervisning, betygsättning,
arbetsminne m.m. och ger tips både till undervisning och läxläsning.
Pärmen kan även beställas som A4-pärm, som A5-bok eller som e-bok med text och ljud, eller skrivas ut från hemsidan.  Läs mer här.



__________________________
Hittade en intressant blogg också, Tidsenliga lärarverktyg - Umeå kommun. Där finns mycket läsvärt, inte bara om läs- och skrivsvårigheter. Bloggen drivs av Annika A. Davidsson, fil.mag i specialpedagogik/it-pedagog. Hon presenterar sig så här:
Jag arbetar för Elevhälsan i Umeå. Jag hjälper elever och pedagoger att se möjligheter med teknik i lärandesituationer. Hur teknik kan stödja elever/människor utifrån individuella förutsättningar. Jag är även koordinator för Kommunikation, läs-och skrivutvecklingsnätverket i Umeå samt regional representant. Jag kompetensutvecklar i: alternativa verktyg, appar i lärandet, tal till text (voiceXpress) handledning, teknikstöd i bedömningssituationer samt handledning i lässtrategier mm.


Titta in till Annikas blogg!



lördag 22 oktober 2011

Facktidningar/hemsidor har mycket läsvärt

Några tips från Lärarnas tidning:
Artikel om att arbeta med elever med autism hittar du här, Egen vrå ger lugn och ro.
Vill du läsa om iPad i förskolan, hittar du en artikel här, I surfplattan lyser stjärnorna.
Lärarnas ger också ut tidningen Specialpedagogik och här kommer du direkt till de sidorna på Lärarnas..



Klicka på bilden så kommer du till SFSPs sidor och kan läsa artiklar i tidningen Att undervisa.

Även Lärarnas riksförbund har en hel del intressant, bla en del föreläsningar. Klicka här så kommer du sidan där det finns fler föreläsningar, bla några om språk.
1       
LRs tidning: Skolvärlden.

torsdag 20 oktober 2011

NCM, Nationellt centrum för matematikutbildning

NCM, Nationellt centrum för matematikutbildning, klicka här för att komma till deras sidor.


"NCM:s uppgift är att stödja utvecklingen av matematikutbildning i förskolan, i det obligatoriska och frivilliga skolväsendet och inrättades genom regeringsbeslut i januari 1999."

onsdag 19 oktober 2011

Boktips. Märtas saga. Utvecklingsstörning.



Märtas saga (inbunden)Märtas saga av Gunilla Linn Persson

En rolig bilderbok om Märtas liv och lek. Handlar om en flicka med en utvecklingsstörning. Fokus är bland annat på hennes språk.
Finns bl a hos Bokus.



Utvecklingsstörning, hjälpmedel.

Läs om
Vad är utvecklingsstörning? Läs vad landstinget i Uppsala län skriver, klicka här.
Om utvecklingsstörning från Habilitering & hälsa, Stockholms läns landsting, klicka här. 
"Vad är utvecklingsstörning" av Mats Granlund, klicka här.
SPSM skriver om utvecklingsstörning, klicka här.
Diagnoskriterier, klicka här.
"Att leva med utvecklingsstörning", psykolog berättar på YouTube. Klicka här.
"Så går en utredning till". Psykologer berättar på YouTube, klicka här.

Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Klicka här.

Hjälpmedel vid utvecklingsstörning, klicka här. 

tisdag 18 oktober 2011

Kontakt med pedagoger inom särskolan önskas!

Återger här en kommentar till ett tidigare inlägg:
Hej!
Jag heter Mirvi Unge Thorsen och har precis startat ett förlag (Askunge förlag, www.askunge.se) som ger ut material i matematik. Vi satsar mycket på material för barn som är i behov av särskilt stöd. Jag söker kontakt med lärare/specialpedagoger som arbetar i grundsärskolan. Om du har kontakter så vore jag tacksam om jag kunde få kontakt med dem. Jag arbetar just nu med ett projekt som riktar sig till just grundsärskolan, i första hand årskurs 1-6. Vet inte om du har dessa kontakter, men jag råkade hitta din blogg via FB.
Med vänlig hälsning
Mirvi Unge Thorsen

Titta in till Askunge (klicka på bilden). Där finns material, länk till blogg och du kan facebookgilla så får du uppdaterad information om vad som händer.

/Marianne


Boktips, Ungdomar med Aspergers syndrom - att mötas i samtal

Från Gothia Förlag:


Ungdomar med Aspergers syndrom Ungdomar med Aspergers syndrom

- att mötas i samtal

Utgivningsår: 2010
Att möta ungdomar med Aspergers syndrom i professionella samtal medför särskilda utmaningar. Den här boken ger praktiska råd och tydliga exempel på hur du kan skapa bättre möten och samtal, och därmed bättre förutsättningar för personen att delta på lika villkor. Vad är viktigt att tänka på vid första kontakten? Vad behöver ungdomen för att känna sig trygg och kunna delta aktivt i samtalet? Hur kan du göra om ni har ”kört fast”? Det viktiga samarbetet med ungdomens familj och nätverk tas också upp.
Ungdomar med Aspergers syndrom – att mötas i samtal vänder sig till dig som i ditt yrke möter tonåringar och unga vuxna med Aspergers syndrom, till exempel inom skolan, sjukvården eller socialtjänsten. Även du som är närstående har glädje av boken.
Författaren Diana Lorenz är socionom och utbildad psykolog och arbetar på en psykiatrisk mottagning i Stockholmsområdet. Kapitlet Att planera och genomföra förändringar bygger på ett handledningsmaterial utarbetat av specialpedagog Marie Julin.
Beställ via Gothia, klicka här.

Boken recenserades i tidningen Specialpedagogik, 2011-02-16, klicka här för att läsa.

Länktips teckenmaterial

Länkar om tecken från Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän, Resursverksamheten.
Klicka här: Teckenmaterial: lexikon, böcker webbsidor och filmer

måndag 17 oktober 2011

Nya böcker från Gothia Förlag

Några boktips från Gothia Förlag. Klicka på länken till förlaget för att läsa mer om dessa böcker och du hittar också fler böcker där.


Familjehemsboken

Familjehemsboken

Pipping Lisbeth
Familjehemsboken riktar sig till dig som är eller funderar på att bli familjehem, samt till alla som möter placerade barn i sitt arbete. Boken innehåller intervjuer med familjehem och placerade barns personliga berättelser. Dessa varvas med fakta om utsatta barns anknytning och om socialtjänstens arbete med familjehem. I slutet finns de vanligaste frågorna samlade och besvarade. Boken kan med fördel användas i utbildningssammanhang.
Familjevardag med autism och asperger

Familjevardag med autism och asperger

Mårtensson Malin, Lindberg Carolina
Den här boken riktar sig till föräldrar och andra anhöriga vars barn nyligen fått någon diagnos inom autismspektrum. Boken ger svar på många av de frågor som dyker upp under den första tiden. Författarna delar frikostigt med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med mycket kloka tankar och många talande fallbeskrivningar.
Jobba som personlig assistent

Jobba som personlig assistent

Lindström Carola
Det här är en bok för den som är eller ska bli personlig assistent. Den beskriver på ett lättbegripligt sätt vad arbetet innebär, med konkreta exempel på vanliga arbetsuppgifter och nyttig information om bland annat anställnings- och arbetsvillkor. Du får också råd om bemötande och stöd att hantera komplicerade situationer och etiska dilemman.
Elevhälsa nr 1 11-12 Nya skollagen

Elevhälsa nr 1 11-12 Nya skollagen

Den nya skollagen som trädde i kraft 2010 har nu börjat tillämpas. Nu följer arbetet med tillämpning och utveckling för att få teorin att fungera i praktiken. I detta nummer av Elevhälsa diskuteras och belysas olika frågor utifrån den nya skollagen och elevhälsans perspektiv.

Boktips: Tourette syndrom



Tourette Syndrom / OCD


Ett tillstånd som karakteriseras av en mångflad varierande tics, såsom snabba grimaser, rörelser, ryckningar, ofta i kombination med läten. Orsaken till syndromet är okänd, men de anes vara organiskt och inte psykiskt betingande. De drabbar oftast pojkar i barnaåren och är som intensivast i tonåren och tidig vuxenålder. Kan avta med åldern. Innehåller klara inslag av tvångssyndrom, hyper beteende och kan ge koncentrationsproblem under skoltiden. Människor med Tourette uppfatts också som extra lekfulla, kreativa och fantasifulla om de får ett öppet bemötande.

Källa: Nationalencyklopedin

Om Mr. Tourette Och Jag

År av magiska ritual, tics, tvång och dubbelliv gavs ett namn och en ny möjlighet. Här berättar och gestaltar Pelle Sandstrak - med absurd humor och gravt allvar - om Normalitet, Onormalitet, Beteende, icke Beteende, om de märkliga åren fram tills han fick veta vad Det Märkliga var, och blev så frisk som jag vil bli. Han sa: Du ser ju för Normal ut för att ha Tourette? Jag svarade: Du ser ju för jäkla ful ut för att vara Normal.



Ungdomsåren förvandlas till ett konstant tvättande och ett impulsivt beteende med oväntade ljud och avancerade ritualer. Familjen söker hjälp överallt, men ingen vet att sätta namn på beteendet. Pelle överlever ungdomsåren genom att vara bra på att ragga tjejer och spela hockey. Men innerst inne känner han sig som en jubelidiot, och självförtroendet, skolan och betygen försvinner bakom molnen tillsammans med fiskmåsar och flygplan.

I vuxen ålder drar Pelles annorlunda beteende honom ännu längre ner. Det tar timmar att tvätta sig, passera dörrtrösklar, ta på och av sig kläderna. Han slutar att tvätta sig och gå på toaletten, och tar istället kilometerlånga promenader för att gå bort sjukdomen. Han flyttar in i en gammal övergiven bil på ett fabriksområde, lever på revbensspjäll och juice. Misären fortsätter, månad efter månad.
Om Du vill veta mer om Tourette syndrom kan jag rekommendera att lyssna på Pelle. Det är intressant, roligt, gripande, lärorikt, en upplevelse helt enkelt. På hans hemsida kan du se var och när, han ska prata.
För att komma till Pelle Sandstraks hemsida, klicka här.
Pelle har en ny bok på gång, läs på hemsidan!

Känslouttrycksbilder, social färdighetsträning

Det här med känslor är inte lätt. Kanske kan den som har svårt att tolka och uttrycka känslor, egna och andras, ha hjälp av uttrycksbilder. Jag har i tidigare inlägg tipsat om KAT-kit. Bilderna nedan kommer från ett material som heter rePulse, klicka här för mer information om materialet. Där finns också material för social färdighetsträning.
     


Från Mareld kan man köpa de sk Nallekorten som illustrerar olika känslouttryck.



Hos Hatten Förlag finns Olle och Mia, klippdockor med olika känslouttryck. 












Nypon förlag har också material för att arbeta med känslor och social kompetens.  De har t ex känslokort och känslolabyrinter/affischer.

söndag 16 oktober 2011

Boktips från Infoteket, familjehem, syskon

Infoteket i Uppsala lägger ut månadens boktips och jag hämtar många tips därifrån. Du kommer till Infoteket genom att klicka här.

En alldeles särskild familjEn alldeles särskild familj. Att vara familjehem för unga med autism och Asperger. Carolina Lindberg, 2011. Finns hos Gothia förlag.

Lindberg är pedagog som arbetar som handledare och utbildare inom autismspektrum. Hon har också erfarenhet av att vara biologiskt barn i ett familjehem. Rubriker i boken är Barnets biologiska familj, Att leva med AST, Att vara familjehem. Boken vänder sig i första hand till familjehem och till dem som arbetar med familjehemsplaceringar, men kan ge en hel del kunskap även till andra som lever nära barn med autism.

Jävla jobbigtJävla jobbigt. Hur det kan vara att ha syskon med autism och Aspergers syndrom. Elisabeth Nielsen. 2011
Elisabeth har en äldre bror med diagnosen Aspergers syndrom och en yngre syster med diagnosen autism. ”Det här är mitt liv. Genom denna bok hoppas jag kunna ge andra en del av mig och hur livet kan se ut om man har någon/några i familjen som är lite annorlunda. Älskar familjen min.”
Utgiven av Autism & Aspergerförbundet.




lördag 15 oktober 2011

Boktips Cp

Ett CP-bra livEtt cp-bra liv Jonas Helgesson, Libris, 2010. 
Författaren till Grabben i kuvösen bredvid har kommit med en ny bok. Några rubriker ur boken: Direkt ur livet:”Vad du ser glad ut!”…”Handikappad VS person med en funktionsnedsättning”…”Vem vill bli tolererad?”…”Någon som är normal?”
Vad är ett bra liv? Kan man leva ett bra liv även om man är allvarligt cp-skadad? Kan man må bra även om man inte är vad samhället kallar frisk? Jonas uttrycker sig så här: ”Om jag ska välja ett talesätt som beskriver mitt liv väljer jag det här: Ibland blir det inte som man tänkt sig – ibland blir det bättre.
Finns hos Adlibris.

Läs om och av Jonas, klicka här.


Boktips: Annorlunda barnbarn

Annorlunda barnbarn av Monica Klasén McGrath
Att få barnbarn är för det mesta förknippat med något underbart och efterlängtat. När barnbarnet föds med ett funktionshinder och ingenting blir som man tänkt sig ställs verkligen livet på sin spets. Sorg, bekymmer och maktlöshet inför det egna barnets svåra situation och oro inför barnbarnets framtida liv. Kan man hjälpa? Och hur kan man hjälpa och när? Hur mycket skall man lägga sig i? Ska man överhuvudtaget lägga sig i sina vuxna barns liv? Boken bygger på intervjuer med far- och morföräldrar, med barnens föräldrar och med professionella – alla med olika erfarenheter. Det är inte bara det svåra som diskuteras i boken utan glädjen och stoltheten över barn och barnbarn.

I boken finns mycket bra information och tips om var man kan söka mer kunskap och adresser till olika organisationer, stödföreningar och informativa hemsidor.

Boken riktar sig främst till mor- och farföräldrar men även till föräldrar och andra närstående samt till alla professionella som arbetar inom området.

Boken är uppdelad i fyra avsnitt:

1. Att bli mor- eller farförälder

2. Annorlunda barnbarn

3. Vad Kan man göra – råd på vägen

4. Fördjupning/verksamheter och adresser