onsdag 30 november 2011

Förberedas för sjukhusbesök

Det finns en hel del information på nätet som kan vara bra för att förbereda inför sjukhusbesök och olika undersökningar. Här är några länkar: 

 1177 Råd om vård dygnet runt. Här finns fakta, råd och stöd kring barns hälsa, utveckling, rättigheter, sjukdomar och vård.
"Barnavdelningen" har tecknade filmer med olika djur som är på olika undersökningar men det här med djur passar långt ifrån alla.

Akademiska  i Uppsala har gjort denna informationssida. 

Från Göteborg och Drottning Silvias barnsjukhus sidor hittade jag lite foton på hur olika undersökningar går till. klicka här. 

Narkoswebben från Karolinska i Stockholm är också en sida där man kan hitta förberedelsebilder.
En skrift om Hur det är att bli sövd inför en operation hittar du här. Den känns lite gammal men kanske man har hjälp av texten när man ska prata med barnet om detta.

Elevers rätt till stöd

"En skola får inte minska det stöd som en elev har rätt till bara för att skolan saknar pengar. Det visar det första vägledande beslutet om stöd- och åtgärdsprogram enligt den nya skollagen."

Läs mer - klicka här.

Program om skolan

Den orättvisa skolan - skolan under lupp.
Om det är fler än jag som missat att lyssna på program där man synar skolan så kanske vi än har chansen. Här hittar du programmen som varit.

Självhjälp, en hemsida med råd om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Självhjälp på vägen, där hittar du mycket information och råd om diverse neuropsykiatriska svårigheter. Så här presenterar de hemsidan:

Det är inte din funktionsnedsättning som avgör om du är ”funktionshindrad”. Det är brister i miljön som skapar funktionshinder. Här hittar du information, stöd och hjälp för att lättare ta sig förbi dessa brister.
Den som har en funktionsnedsättning blir mer eller mindre handikappad utifrån hur miljön är utformad. Miljön kan anpassas, hjälpmedel kan användas och det går att förbättra funktionen med övning och behandling så att funktionsnedsättningen minskar eller försvinner.
Här ger vi sådana tips och råd - ur ett barns, föräldrars, lärares eller vårdpersonals perspektiv.
Självhjälp på vägen är en hemsida som tagits fram i samarbete mellan medlemmar i Attention i Uppsala och Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bättre förståelse och kunskap om neuropsykiatriska funktionshinder ses som den bästa grunden för självhjälp, vård och stöd. Denna hemsida kan vara en resurs för landet genom att ta in och förmedla vad som är en bra hjälp.

Jultips från Förskoleburken

imageOm ni letar idéer och arbetsblad inför julen så kolla i Förskoleburken, där tipsas om den hel del juligt.

fredag 25 november 2011

Boktips: Point it.

Point it En resehandbok full med bilder som kan vara användbar för alla! När man åker utomlande och inte kan språket kan denna lilla bok vara till hjälp.
Hos Adlibris beskrivs boken så här:
"You may be fluent in many languages but sometimes you could find yourself "off the beaten track" where you can't communicate. "Point it", with 1300 items to point at, is the answer. Everyone in the world will understand you. This passport-sized assistant is the result of the author's extensive travels in the five continents."

I skrivande stund kostar boken 65:- hos Adlibris.

Time Timer som app

iPad Screenshot 1

Oj vad utvecklingen går snabbt! Hittar hela tiden appar som kan vara användbara för många som jag möter i mitt jobb, ja även privat förstås. Time Timern finns också som app till iPad, klicka här för att läsa mer.






iPad Screenshot 3

torsdag 24 november 2011

Boktips: Specialpedagogik och funktionshinder

Vinnande bidrag i Natur&Kulturs manustävling i pedagogik 2010:
Specialpedagogik och funktionshinder Adlibris beskriver boken så här: I varje skolklass finns elever med olika förutsättningar och behov därför är det angeläget att alla lärare har kunskap om specialpedagogik och funktionshinder. Denna gedigna grundbok belyser de vanligaste funktionsnedsättningarna ur ett pedagogiskt perspektiv med utgångspunkt i lärares yrkesroll. I olika kapitel behandlas utvecklingsstörning, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (ADHD, Aspergers syndrom, autism, koncentrationssvårigheter m.fl.), fysiska funktionsnedsättningar samt läs-, skriv- och matematiksvårigheter. Här finns rikligt med återkoppling till den pedagogiska praktiken samt tillgång till förklaringsmodeller för att hantera situationer som uppstår i vardagen.


Klicka på boken för att komma till Adlibris.

Bliss

Information om bliss hos SPSM, klicka här.
Träna bliss med hjälp av blissdomino som finns på Papunets spelsidor.

Pelle på planetfärd, bok med bliss.
Boken av Jan Lööf handlar om när Pelle ger sig ut på äventyr i rymden. Boken är omarbetad och anpassad med bliss. Den svenska texten är förenklad och står under blissymbolerna. 


Boken och en arbetsbok kan du beställa hos SPSM, klicka här.

Autism, utvecklingsstörning, CPUPmätning, vad innebär det?

Habilitering & Hälsa i Stockholm har tillsammans med FUB gett ut några faktablad.

Här finns informationsblad om utvecklingsstörning, autism, Aspergers syndrom och utvecklingsstörning att beställa, några av dem kan man ladda ner. Klicka här.

Information om Användbara webbadresser. Klicka här.

Habilitering & Hälsa har också gett ut en berättelse för barn som ska göra en CPUPmätning, en härligt glad informationsbroschyr som man kan beställa eller ladda ner. Det finns även en länk till en animerad film med samma namn.

Undra undersöker mätningen

En berättelse för barn som ska göra en CPUP-mätning.


Det finns måna FoUrapporter att beställa från Habilitering & Hälsa, vissa av dem går att ladda hem. Klicka här.

Selektiv mutism, några länkar

* Diagnoskriterier
* Se ett program om selektiv mutism från TV4 Fakta, klicka här.
* En powerpointpresentation av ett föredrag, ger förstås inte full information men kan väcka en del tankar. Klicka här
* Rapport: Selektiv mutism och dess behandling med barnorienterad familjeterapi.
* Från landstinget Östergötland: Vårdprogram ångestsyndrom, tvångssyndrom och selektiv mutism hos barn och ungdomar, version 3. Gäller fr o m 2011-03-01. Klicka här.
* Socialstyrelsen: Blyga och ängsliga barn (2010).
* En tyst utmaning - några pedagogers erfarenhet av att arbeta med barn som har selektiv mutism.
* Artikel i DN om Pauline som har diagnoserna autism och selektiv mutism.
* Artikel i Aftonbladet om Clauida som också är den som driver Föreningen SM.

tisdag 22 november 2011

Boktips, särskilt till personliga assistenter

Utan dig kan jag inte smaka på snön, vilken härlig titel på en bok! Så här presenteras boken:
"Utan dig kan jag inte smaka på snön" är resultatet av en novelltävling som utlystes våren 2005 av de två ideella organisationerna Föreningen JAG och IfA. Boken ger en mångfasetterad bild av assistentyrket och vad det kan innebära att leva med personlig assistans. De 25 novellerna berättar om de vardagliga arbetsuppgifterna och den djupa relationen mellan assistansanvändare och assistent, men också om de glimrande ögonblick som gör yrket till något alldeles särskilt. Med både värme och humor skildras den personliga assistentens yrkesroll; att osynlig befinna sig i bakgrunden och samtidigt vara lyhörd och redo till handling i varje ögonblick.

- Den här boken är unik. Den innehåller 25 skönlitterära berättelser som speglar vardagen för tiotusentals svenskar - erfarenheter och upplevelser som mycket sällan får komma fram i rampljuset. Någonting liknande har inte publicerats förr, säger Gerd Andén som deltagit i juryarbetet.

Klicka här för att läsa om boken, för att läsa utdrag från boken eller för att beställa boken.

måndag 21 november 2011

Bildverktyg från Papunet

Bild från: http://papunet.net/information/

Jag har tipsat om Papunet i tidigare inlägg och nu gör jag det igen. På deras sidor finns ett bildverktyg som man kan använda för att göra scheman, kommunikationskartor/böcker, bildberättelser mm. Endast fantasin sätter stopp! Det finns en stor bildbank och det är lätt att lägga in egna bilder och att ändra texten. Instruktioner går att skriva ut om man så vill. Jag har provat skriva ut färdiga sidor och att lägga in egna bilder och det fungerade mycket bra, lätt att använda. Enda nackdelen kan vara att när man söker på ord så står det på finska... Men kategorierna är på svenska så det är bara att prova sig fram!

Man kan också välja "aktivitetsscheman" och få färdiga scheman över olika situationer som att tvätta i tvättmaskin eller värma mat i mikron. Tydliga bilder men det går inte att ändra texten (det står på svenska) så om man behöver göra det så får man pyssla lite extra. Värt att kolla om de kan vara till hjälp i alla fall!

söndag 20 november 2011

Språkpåsar


Språka mera, ett företag som bl a erbjuder språkligt träningsmaterial, Språkpåsar, framtagna av logopeder. Titta in på deras sida!

Planeringsverktyg för hemjobbet

Jag hittar många intressanta bloggar när jag är ute på nätet och en av dem är M som i underbar. I familjen finns en flicka som har autism och det är hennes mamma som skriver bloggen. Där finns bl a många tips på appar till bra program och du kan prenumerera på ett månadsbrev med information om appar, det går också att få information via Facebook.
Veckans apptips är Homeroutines, ett planeringsverktyg för hemmajobbet.

Veckans app är HomeRoutines, en hjälpreda i mobilen för att sköta både rutiner i hushållet – som tvätt och städning – och personliga rutiner, blad annat att lägga sig i tid och göra ärenden. 
En som har provat och som tycker väldigt bra om programmet skriver bl a:
"...Homeroutines är upplagd så att det dels är uppgifter/rutiner som ska göras varje morgon/förmiddag och varje morgon/kväll (man kan i finliret ställa in vilka dagar det gäller och appen byter sen automatiskt så att rätt uppgifter dyker upp rätt dag, t ex barnens läsläxa som ska göras på tisdag och torsdag och gympakläder som ska med på fredagar och inga fruktlådor och ryggsäckar på helgen). Sen finns det uppgifter för varje vecka, t ex vattna blommorna, läsa skolans veckobrev och annat som passar in..." Klicka här för att läsa hela recensionen.

Tecken

Mera tecken och en del annat hittar du på BITTECHS sida. Sidorna är inte uppdaterade på flera år och materialet känns, i alla fall delvis, gammalt. Här finns t ex de gamla häftena "Sånger med tecken" och kursmaterialet "Tala med tecken". Sånghäftet innehåller teckenillustrationer, men inte sångtexterna, till ett 20tal sånger. Bitte Rydeman, som har gjort sidorna och skrivit innehållet är logoped.
Sånger med tecken

Här finns också program för den tidiga läs- och skrivutvecklingen, "Får jag be om ordet", som man kan ladda hem.

Lathundar till några dataprogram

Dako, Dataresurscenter för Kommunikation, region Halland, har länkat till några lathundar om dataprogram, främst läs- och skrivprogram. Klicka här för att komma direkt till länksidan.
Du  hittar information om
SpellRight, rättstavningsprogram för engelska
StavaRex/StavaRätt
ViTal, talsyntes
Talande tangentbord, ljudar bokstäver
Saida, ordprediktion

Widgit, en samling av lathundar till Widgit symbolskrift

Tips på inställningar som gör datorn mer lättanvänd
SymWriter, ordbehandling med symbolstöd, ljudning och uppläsning

Sångkort att skriva ut


Sångkort med några barnsånger och julsånger hittar du hos lilla gröna huset.

fredag 18 november 2011

Se tecknet! Internationell teckenordlista

Här kan du kolla hur man gör tecken för olika ord.
Spreadthesign.com. De presenterar sig så här:
Spreadthesign.com är en internationell ordlista där vi gör alla teckenspråk i världen tillgängliga. Detta pedagogiska självstudieverktyg är gratis att använda för alla i världen. Bara fantasin sätter gränser för användandet av ordlistan.
spreadthesigns sida  kan du skriva in ett ord och så visas en filmsekvens med tecknet. Man kan också välja olika språk.

Sagor och sånger på engelska

Länk till korta sagor/sånger med stora bilder för utskrift, färgläggning och ev laminering. Det är en engelsk sida men även om man inte vill ha engelsk version så kan man hitta tips här.
Arkansas Department of Human Services.

torsdag 17 november 2011

Artiklar från Pedagogiskt Perspektiv

"pedagogiskt perspektiv" presenterar sig så här på sin hemsida:
Vi är ett kunskapsföretag som vill öka förståelsen för barn, ungdomar och vuxna personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Vi vill ge praktisk pedagogisk kunskap som leder till att vardagen blir så begriplig, hanterbar och meningsfull som möjligt för personer med funktionsnedsättningar inom det neuropsykiatriska området och vi vill ge insikter och strategier som förebygger stress och problemskapande beteenden.

----------------
Gå in på deras sida och prenumerera på deras nyhetsbrev så får du information om aktuella föreläsningar, kurser och när det publiceras en ny s k artikel. Artiklarna tar upp olika ämnen, t ex handlar två av dem, artikel 13 och 16, om den energi vi har till förfogande och hur svårt det kan vara att få energin att räcka till när man har neuropsykiatriska svårigheter. Artikel 5 tar upp frågan om hur vår pedagogiska grundsyn leder till olika sätt att bemöta barn med autism och är skriven av logoped Ulrika Aspeflo. Du hittar också artiklar om hur det är att leva med en pappa som har Aspergers syndrom och vad Theory of Mind är för något samt en hel del fler intressanta ämnen.
Rekommenderas!

Mvh Marianne

torsdag 10 november 2011

Särnät och mer om appar

Särskolans nätverk i Sverige, Särnät, har mycket information och tips, bl a om läromedel, hjälpmedel och appar, detta nya påfund som säkerligen har framtiden för sig.
På FaceBook finns en grupp Appar för Särskolan. Per Skytt har gjort en sammanställning av de appar som tipsas om på Fb, klicka här så kommer du direkt till den. Men observera att Särnät innehåller mycket annat än tips om appar. Titta in där!

För att orda lite mer om appar - det är helt otroligt hur snabbt utvecklingen går på detta område. Jag har inte någon egen surfplatta än (det är nog en tidsfråga eftersom jag är lite teknikglad...) men jag är övertygad om att det finns många program som är till hjälp för många barn med funktionsnedsättningar av olika slag. Den direkta responsen man får av datorns/plattans program är ofta en bra förstärkare/motivator och det finns program för kommunikationsträning på tidig nivå - orsak o verkan, från konkret kategorisering och ordförrådsbyggande till allt mer abstrakta övningar.
Hur roligt det än är med teknik så ersätter det förstås inte riktiga upplevelser eller social gemenskap med andra människor, men använt med måtta så tycker jag att plattor och datorer är väldigt bra verktyg.

Ha det fint!  /Marianne

onsdag 9 november 2011

Mobbning







Hur förklarar man mobbning och dess effekter för barn? Här kan du läsa om ett sätt som Kicki Sandström delat med sig av via FaceBook:

Hur förklarar vi för våra barn och barnbarn vad mobbning är? Här är hur en lärare i New York gjorde det för sin klass. Hon bad dem att göra följande övning: Barnen skulle ta varsitt pappersark. Sedan blev de tillsagda att skrynkla ihop det, stampa och slå på det men utan att riva det. Så bad hon barnen släta ut bladet, titta på hur smutsigt, fyllt med märken och ärr arket var. Så ombads barnen att... ......säga förlåt till pappersarket. Fastän de hade bett om ursäkt och att de hade försökt att släta ut det, var det fortfarande skrynkligt. "Dessa märken kommer aldrig att försvinna, oavsett hur mycket du försöker ta bort dem. Detta motsvarar vad en mobbare gör mot andra. Även om du säger förlåt efteråt, kommer ärren aldrig försvinna." Barnens ansiktsuttryck sade att budskapet hade önskad effekt. Kopiera och sprid ordet om du är mot mobbning.




Bild lånade jag härifrån:  http://rosaacykel.blogg.se/2011/september/utkast-sept-7-2011.html?_tmp=731bc2f359f71183ce8ee6bb4e4502bc38ec99bc

tisdag 8 november 2011

Tal och språk

För många år sedan lyssnade jag på Lotta Juhlin och jag minns att det var en givande och rolig föreläsning. Jag köpte hennes bok, Tala ut, som vimlade av talövningar. Lotta är talpedagog och bra på att dela med sig. Hennes nya bok heter Tala ut och prata på. När man köper den får man tillgång till sidor på Studentlitteratur där man kan lyssna på exempel och skriva ut spel mm.
Tala ut och prata på Adlibris skriver:
Barns språk utvecklas närmast explosionsartat under förskoleåren och de första åren i skolan - språkliga förmågor som under ett helt liv är grunden för kommunikation, social utveckling och lärande. För en del barn innebär den språkliga utvecklingen också hinder som vuxna behöver vara särskilt uppmärksamma på för att kunna stödja barn med särskilda behov i sin språkutveckling.

Boken presenterar teoretiska perspektiv men är framför allt en praktisk handbok med en stor mängd övningar och lekar för barn med typisk, sen och avvikande språkutveckling.

Lotta har en blogg om barns tal och språk, http://tallotta.wordpress.com/ (tyvärr med väldigt få inlägg men förhoppningsvis kommer det fler). Vill du läsa om uttalssvårigheter så är senaste inlägget något för dig. 

måndag 7 november 2011

Pedagog Stockholm - inte bara för stockholmspedagoger..

Nu börjar jag bli lite tjatig, jag vet, men det finns så mycket läsvärt även för alla oss som inte jobbar i Stockholm så gå in på Pedagog Stockholms sidor, där finns en massa länkar om bl a språkutveckling och länkar för förskolan, bl a till SagokistanOch titta gärna in på deras sida om iPad och appar i skolan, klicka här.

Sagokistan

Måste också slå ett slag för Lekarkivet, en sida om lek förstås. Det är en fritidspedagog som ligger bakom sidan.

Som sagt, titta in till Pedagog Stockholm, där finns mycket läsvärt och många fler länkar jag skulle kunna tipsa om men klicka in själv!


Ha det gott!

söndag 6 november 2011

Orsak - verkan

Teknikens under eller...?
Inget kan, enligt mig, ersätta en vanlig bok. Jag tycker om att vända blad och känna boken. Och att titta i /läsa en bok med ett litet knytt i knät eller nära, nära, det går inte att ersätta!
Men, teknikfreak som jag är, det finns det väldigt mycket roligt som kan komplettera boken. Och vilken tillgång det blivit med internet och nu telefoner och surfplattor - det bara sprutar ut spännande appar. Jag har skrivit om Pappas appar tidigare och är du intresserad av barnprogram via app så måste du följa den bloggen. Han tipsar bl a om Sound Touch, en pekbok för de minsta.
Följande är hämtat från Pappas appar:
 Sound Touch” är uppdelad i 6 kategorier som visas längst ner på skärmen; djur, vilda djur, vildfåglar, fordon, musikinstrument och hushåll. På varje sida visas 12 illustrerade bilder. När man trycker på en bild så öppnas ett foto som ackompanjeras av en svensk röst som berättar vad man ser, samt föremålets läte. När man trycker på fotot så försvinner det.
Totalt är det omkring 360 fotografier med läten i denna app. Det är väldigt många. De tidigare apparna jag provat (se länkar i början av detta inlägg) har omkring 70 till 90 foton vardera.
Att direkt få feedback när jag trycker, vad det är och hur det låter - orsak och verkan, grundbulten i kommunikation. Låter tilltalande och är säkert roligt för det lilla barnet. Önskar verkligen att jag hade en iPad så jag kunde prova!
Men: kommunikation tränas allra bäst tillsammans med andra människor! Tekniska verktyg har underordnad betydelse. Men kan absolut vara ett trevligt och bra tillskott... Och dessutom kan man använda verktygen tillsammans och få turtagningsträning på köpet. Och närhet och gemenskap och skoj!

fredag 4 november 2011

Från Hi: Hjälpmedelsbroschyr och simulator.

Var-Dags-Hjälp, Exempel på produkter som kan vara till hjälp att klara vardagen. En broschyr från Hi, Hjälpmedelsinstitutet. 
Klicka här för att beställa eller ladda ner broschyren.
Från förordet:
Den här broschyren är avsedd att ge exempel på produkter som kan vara till hjälp när man ska klara av sin vardag. Informationsmaterialet är främst framtaget för personer som har svårigheter med t.ex. planering, minnet, sömn, påbörja eller avsluta aktiviteter. 
Produkterna kallas kognitiva hjälpmedel då de kan underlätta för planering, tid och påminnelse. Broschyren är uppdelad utifrån en produkts främsta användningsområde. Det hindrar dock inte att man kan använda vissa produkter på många olika sätt.


På Hjälpmedelsinstitutet kan du också prova Kognitionssimulatorn.
I Kognitionssimulatorn kan du påverka upplevelsen av det som händer i ett klassrum på ett sätt som liknar upplevelsen för personer med ADHD, aspergers syndrom eller dyslexi.

torsdag 3 november 2011

Förskoleburkar, Petter och getter

Via Pedagog Stockholm på FaceBook hittade jag en blogg där det bjuds på massor av tips och idéer så titta in till Förskoleburken.
 Förskoleburken
Där hittar du en hel del material, t ex bokstäver, sagor, sångkort..., en del går att skriva ut, ja kolla själv! Maria som har bloggen bjuder generöst! Och hon har många länkar till ännu fler tips.

Titta gärna in till Pedagog Stockholms hemsida också. Jag har nämnt dem i tidigare inlägg men det skadar inte att upprepas. Bl a finns där en länk till ett arbete som My Froster gjort, "Kan Petter och hans fyra getter stärka och utveckla barnens språk?"

Boktips, MS

Produkt bild My-Elins mamma har MS Barbro Ernemo med illustrationer av Sara Nilsson-Bergman. Producerad genom Neurologiskt handikappades Riksförbund, 2003.
En dag fick My-Elins mamma ont i ögat. Hon såg suddigt. Efter ett tag blev mammas fötter tunga som bly och hon började tappa saker. –My-Elins mamma har fått sjukdomen MS. Boken berättar för barn vad MS är och hur mamma får hjälp så att hon ändå ska må så bra som möjligt. Allt på ett lättillgängligt sätt och med oemotståndliga illustrationer. Boken finns att köpa från Neurologiskt handikappades riksförbund.

Produkt bildEn objuden gästBarbro Ernemo med illustrationer av Sara Nilsson-Bergman. Producerad genom Neurologiskt handikappades Riksförbund, 2006
Denna bok riktar sig till anhöriga till personer med MS, multipel skleros. Den behandlar hur närstående påverkas av att leva med en person med MS, hur relationen mellan makar påverkas liksom hur sjukdomen påverkar personen själv. En beskrivning av vad MS är samt hur sjukdomen yttrar sig ingår också.
Finns hos Neurologiskt handikappades riksförbund.

onsdag 2 november 2011

Boktips. Barn som väcker funderingar.


Barn som väcker funderingar : se, förstå och hjälpa förskolebarn med en annorlunda utveckling (häftad)
Barn som väcker funderingar. Se, förstå och hjälpa förskolebarn med en annorlunda utveckling. Gunilla Gerland och Ulrika Aspeflo.
Författarna, som båda arbetar kring barn med neuropsykiatriska svårigheter, framför allt barn med autism, riktar sig till personal i förskolan med konkreta beskrivningar av barns olika svårigheter och många användbara råd om hur man kan hjälpa barnen med enkla medel och anpassningar i miljö och bemötande. Kanske bara genom att tänka annorlunda, våga avvika från hur man ”ska” göra inom förskolan. Ett avsnitt handlar om hur man samtalar med föräldrarna när man ser att barnet har svårigheter. Författarna ställer också frågan om vad som är normalt, egentligen. Boken handlar inte specifikt om barn med diagnos, utan just om barn som man upplever som annorlunda i barngruppen. Finns bla hos Bokus.